ψωμί

Πώς φτιάχνεται το ψωμί

Posted on 23 Φεβρουαρίου, 2013 by admin

Το ψωμί γίνεται από αλεύρι που παίρνουμε από σπόρους του σιταριού ή άλλων δημητριακών.

Στάδιο 1ο : Η καλλιέργεια του σιταριού αρχίζει αργά το φθινόπωρο με τη σπορά του στα χωράφια. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το φυτό αναπτύσσεται και δημιουργεί το στάχυ  (στο οποίο υπάρχουν οι σπόροι).

Στάδιο 2ο : Η συγκομιδή του σιταριού  γίνεται συνήθως το καλοκαίρι. Παλιότερα το θέρισμα γινόταν με τα χέρια, αλλά σήμερα γίνεται με θεριζοαλωνιστικές μηχανές, που διαχωρίζουν τους σπόρους από το υπόλοιπο φυτό.

Στάδιο 3ο : Οι σπόροι του σιταριού γίνονται αλεύρι, με άλεσμα τους σε ειδικούς μύλους, τους αλευρόμυλους.

Στάδιο 4ο: Τα κύρια συστατικά από τα οποία παρασκευάζεται το ψωμί είναι συνήθως το αλεύρι, η μαγιά, το αλάτι και το νερό. Στην αρχή δημιουργείται το ζυμάρι ανακατεύοντας το αλεύρι, τη μαγιά, το νερό και το αλάτι. Μετά η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει, κόβεται σε κομμάτια, ψήνεται και γίνεται το ψωμί.