proteins

Κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, αβγά και εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών όπως τα όσπρια

Posted on 23 Φεβρουαρίου, 2013 by admin


 

Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων που παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες, ανόργανα άλατα, με πιο σημαντικά το σίδηρο, τον ψευδάργυρο και πλήθος βιταμινών.

Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας είναι:

Το κόκκινο κρέας προέρχεται κυρίως από τα βοοειδή, τα πρόβατα, τα κατσίκια και τα γουρούνια.

Τα πουλερικά (κότα, γαλοπούλα), λέγονται λευκά κρέατα, γιατί όταν είναι ωμά είναι πιο ανοιχτόχρωμα από τα κόκκινα κρέατα (έχουν ροζ χρώμα), ενώ όταν μαγειρεύονται γίνονται σχεδόν λευκά. Περιέχουν κατά μέσο όρο πιο λίγα λιπαρά από τα κόκκινα κρέατα.

Τα ψάρια χωρίζονται στα άσπρα (μπακαλιάρος, σφυρίδα, γλώσσα κ.ά.) και στα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, πέστροφα κ.ά). Τα άσπρα ψάρια έχουν πιο λίγα λιπαρά. Είναι σημαντικό, να θυμάται κανείς, ότι τα λιπαρά που περιέχονται στα ψάρια είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας. Στην κατηγορία των ψαριών ανήκουν και όλα τα θαλασσινά (όστρακα, γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδια…)

Σε αυτήν την ομάδα συγκαταλέγονται και τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, σόγια κουκιά, μπιζέλια), γιατί περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες και μπορούν, εν μέρει, να υποκαταστήσουν τα ζωικά τρόφιμα που είναι καλές πηγές πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος και τα περισσότερα από αυτά είναι καλές πηγές ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Β.