1

Λίγα λόγια για το μπάσκετ

Posted on 23 Φεβρουαρίου, 2013 by admin

Το μπάσκετ παίζεται με δυο ομάδες σε ένα συνήθως κλειστό (με παρκέ) γήπεδο με δυο αντικριστά καλάθια. Οι παίκτες επιτρέπεται να ακουμπήσουν την μπάλα μόνο με τα χέρια. Δε θεωρείται, ωστόσο, παράβαση εάν η μπάλα ακουμπήσει και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, εκτός από τα πόδια.

Σκοπός των ομάδων είναι να βάλουν με σουτ την μπάλα μέσα στο καλάθι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στα 40 λεπτά αγώνα. Η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα καλάθια είναι η νικήτρια.

Εάν ο αγώνας λήξει ισόπαλος οι δυο ομάδες συνεχίζουν σε πεντάλεπτη παράταση. Κάθε ομάδα έχει ανά πάσα στιγμή 5 παίχτες μέσα στο γήπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους 7 παίχτες (που βρίσκονται στον πάγκο) κάνοντας αλλαγές. Ανάλογα με το ποια ομάδα έχει την μπάλα, οι παίχτες παίζουν αμυντικά ή επιθετικά.

Υπεύθυνοι για τον έλεγχο των παραβάσεων είναι οι διαιτητές. Βασικότερες παραβάσεις είναι

Φάουλ: Το φάουλ είναι η βίαιη παρενόχληση ενός παίκτη από κάποιον αντίπαλό του, με τρόπο που ξεφεύγει από τα αθλητικά πλαίσια. Ο αθλητής που κάνει 5 φάουλ αποβάλλεται από το παιχνίδι και δεν μπορεί να επιστρέψει σε αυτό.

Βήματα: Τα βήματα συμβαίνουν όταν ένας παίκτης κάνει περισσότερα από 2 βήματα κρατώντας την μπάλα, χωρίς να κάνει ντρίμπλα ή όταν κουνήσει τα πόδια του, αφού έχει σταματήσει κρατώντας την μπάλα και με τα δυο χέρια.

Άσχημη συμπεριφορά: Σε περίπτωση άσχημης συμπεριφοράς  αθλητή ή προπονητή ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να τον τιμωρήσει με τεχνική ποινή, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχει η τιμωρία που ισοδυναμεί με αποβολή από τον αγώνα.