ψωμί

Διαφορά μαύρου και λευκού ψωμιού

Posted on 23 Φεβρουαρίου, 2013 by admin

Τι είναι το μαύρο ψωμί και ποια η διαφορά του από το λευκό;

Το κύριο συστατικό για το ψωμί είναι το αλεύρι. Το αλεύρι γίνεται από την άλεση των σπόρων, συνήθως του σιταριού (σιτάλευρο). Οι σπόροι των δημητριακών αποτελούνται από 3 μέρη: το φύτρο (πυρήνας), το ενδοσπέρμιο (το εσωτερικό του καρπού) και τον φλοιό (εξωτερικό περίβλημα). Ο φλοιός προστατεύει τον καρπό, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών και είναι σκούρο στο χρώμα. Για να γίνει το λευκό αλεύρι χρησιμοποείται μόνο το ενδοσπέρμιο. Αντίθετα, το ολικής αλέσεως αλεύρι περιέχει και το εξωτερικό περίβλημα (φλοιό), που δίνει το σκούρο χρώμα στο ψωμί και προσφέρει τα ιδιαίτερα οφέλη στην υγεία μας, και το φύτρο, το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες. Συνεπώς το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πιο ωφέλιμο στον οργανισμό από το λευκό.