ασφάλεια

Ασφάλεια τροφίμων - Μόλυνση με βλαβερές χημικές ουσίες

Posted on 23 Φεβρουαρίου, 2013 by admin

Κάποιες χημικές ουσίες που κανονικά δε θα έπρεπε να υπάρχουν στα τρόφιμα, αλλά μπορεί να ήρθαν σε επαφή ή να μπήκαν σε αυτά σε κάποιο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, από την παραγωγή ή την επεξεργασία τους, μέχρι και την κατανάλωση του τροφίμου, μπορεί να βλάψουν την υγεία των ανθρώπων.

Βλαβερές χημικές ουσίες που μπορούν να βρεθούν στα τρόφιμα είναι: υπολείμματα φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης, ποντικοφαρμάκων, αντιμικροβιακών, ή και ουσιών απαραίτητων για την παραγωγή ή την επεξεργασία των τροφίμων.

Οι αρμόδιες αρχές του κράτους είναι υπεύθυνες για την έγκριση και τον έλεγχο της χρήσης αυτών των ουσιών, ενώ η βιομηχανία τροφίμων λαμβάνει μέτρα για τη σωστή τους χρήση, όταν επιτρέπεται ή για την αποφυγή ή την απομάκρυνσή τους.

Επίσης κάποια τρόφιμα περιέχουν από τη φύση τους κάποιες βλαβερές χημικές ουσίες, αλλά η επεξεργασία τους στις βιομηχανίες ή η παρασκευή τους για κατανάλωση είναι τέτοια που αφαιρεί αυτές τις ουσίες ή τις κάνει να μην ενεργούν και κάνει τα τρόφιμα ασφαλή για κατανάλωση.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς;

Αν και υπεύθυνοι για τον έλεγχο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κλπ είναι οι παραγωγοί, είναι καλό να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά  με άφθονο νερό πριν τα καταναλώσουμε.

Όταν ψωνίζουμε, να προσέχουμε να  βάζουμε σε ξεχωριστές σακούλες τα τρόφιμα, από τα καθαριστικά, τα απορρυπαντικά, τα εντομοκτόνα κλπ., ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα να μολυνθούν τα τρόφιμα από κάποιον λάθος δικό μας χειρισμό. Το ίδιο ισχύει σχετικά με το διαχωρισμό βλαβερών χημικών ουσιών από τα τρόφιμα και κατά την αποθήκευσή τους στο σπίτι.