ασφάλεια

Ασφάλεια τροφίμων - Φυσικές ουσίες ξένες προς το τρόφιμο

Posted on 23 Φεβρουαρίου, 2013 by admin

Αυτές οι ουσίες ή τα αντικείμενα που προκαλούν φυσική μόλυνση των τροφίμων δεν είναι συνήθως αιτίες θανάτου, αλλά μπορούν να προκαλέσουν τραύματα στο στόμα ή σε άλλα μέρη του σώματος. Έτσι, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, ή να μεταφέρουν τοξικές χημικές ουσίες και παθογόνα μικρόβια, ή απλώς είναι αηδιαστικά. Επομένως, χρειάζεται προσοχή ακόμα και επέμβαση σε κάθε στάδιο της παραγωγής και επεξεργασίας των τροφίμων για την πρόληψη  ή την απομάκρυνση της φυσικής μόλυνσης. Εκτός από τους παραγωγούς, τους διακινητές και τη βιομηχανία τροφίμων που έχουν  μεγάλη ευθύνη, θα πρέπει και εμείς να είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε πώς να προφυλάσσουμε και να απαλλάσσουμε τα τρόφιμα από τέτοιες ουσίες ή αντικείμενα.

 

Πώς προφυλάσσουμε τα τρόφιμά μας από τις ουσίες αυτές;

 

  1. Για τα συσκευασμένα τρόφιμα: Πρέπει να κοιτάμε πάντα αν η συσκευασία είναι καλά κλεισμένη. Αν έχει κάποιο άνοιγμα ή είναι σκισμένη, τότε δε θα πρέπει να καταναλώσουμε το τρόφιμο, καθώς κάποια ξένη ουσία μπορεί να έχει μπει στη συσκευασία. Επιπλέον, αν πρόκειται να καταναλώσουμε ποτά ή αναψυκτικά απευθείας από τη συσκευασία τους, θα πρέπει να ελέγχουμε αν αυτή είναι καθαρή εξωτερικά και πάντα να τη σκουπίζουμε ή να την πλένουμε.
  2. Για τα τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα όπως φρούτα και λαχανικά: Πρέπει να τα πλένουμε καλά, να τα τρίβουμε με σφουγγάρι και άφθονο νερό. Αν τα φρούτα έχουν φύλλα, καλό θα είναι να τα απομακρύνουμε και, μετά, να πλύνουμε καλά τα φρούτα. Ποτέ μην τρώτε άπλυτα ή ακαθάριστα ή άπλυτα αμαγείρευτα λαχανικά. Φανταστείτε πόσοι τα έχουν αγγίξει όταν ψωνίζουν στην αγορά.