ασφάλεια

Ασφάλεια τροφίμων 2

Posted on 24 Φεβρουαρίου, 2013 by admin

Για να είμαστε σίγουροι ότι τα τρόφιμα που τρώμε είναι ασφαλή και σε καλή ποιότητα, πρέπει να φροντίζουμε τόσο τη δική μας καθαριότητα (προσωπική υγιεινή) όσο και την καθαριότητα των τροφίμων. Από τη στιγμή που παράγονται έως την ώρα που φτάνουν στο τραπέζι έρχονται σε επαφή με διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα.

Γι΄ αυτό, η βιομηχανία τροφίμων, αλλά και εμείς οι ίδιοι, θα πρέπει να προσέχουμε, ώστε να είναι απαλλαγμένα από ουσίες που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι επικίνδυνες ουσίες;

Φυσικές ουσίες ξένες προς το τρόφιμο, πχ. Λάσπη στα λαχανικά, κομμάτι ξύλο στο φρούτο, πετραδάκι στο ρύζι ή στα όσπρια και άλλα.

Χημικές ουσίες όπως καθαριστικό κουζίνας.

Μικρόβια που μπορούν να χαλάσουν τα τρόφιμα όπως μύκητες που προκαλούν μούχλα.

Φυσικές ουσίες, ξένες προς το τρόφιμο

Είναι ουσίες που υπάρχουν στη φύση αλλά δεν αποτελούν ένα από τα φυσικά συστατικά των τροφίμων και αν βρεθούν μέσα σε αυτά, μπορεί να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν κάποια ασθένεια ή απλώς αηδία.

Χημικές ουσίες, βλαβερές για τον άνθρωπο

Είναι ουσίες που ήρθαν σε επαφή με τα τρόφιμα κατά την παραγωγή ή την επεξεργασία τους, αλλά δε θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν στα τρόφιμα.

Μικρόβια που μπορούν να χαλάσουν τα τρόφιμα ή να κάνουν κακό στην υγεία μας

Είναι ζωντανοί μικροσκοπικοί οργανισμοί, που υπάρχουν παντού γύρω μας. Τα τρόφιμα, ιδιαίτερα όταν δεν τα φυλάμε σωστά, γίνονται το αγαπημένο τους σπίτι, μέσα στο οποίο μπορούν να μεγαλώσουν , να αυξηθούν και να χαλάσουν τη γεύση, τη μυρωδιά και την όψη τους.